SVT:s korrespondent: Ökar krigsrisken i Mellanöstern

Publicerad

Iran pekar ut ärkefienden Israel som skyldigt till fredagens misstänkta lönnmord på kärnenergiforskaren Mohsen Fakhrizadeh. Enligt SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren finns det risk för iranska hämndaktioner som kan öka krigsrisken i regionen.

– Fakhrizadeh anses ha varit en av huvudmåltavlorna för Israels säkerhetstjänst Mossad och flera av hans kolleger blev också mördade för ett antal år sedan.

Enligt Stina Blomgren är det för tidigt att tala om motiv för dådet, men det ökar risken för iranska hämndaktioner och därmed också krigsrisken i ett mycket känsligt läge för Mellanöstern.

– När Joe Biden tillträder som USA:s president i januari väntas han försöka väcka liv i det internationella kärnenergiavtalet med Iran. Det här attentatet försvårar ett närmande mellan Iran och övriga världen.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.