SVT:s Latinamerika-korrespondent: ”De här operationerna beskrivs som krigsinsatser”

Uppdaterad
Publicerad

Den dödligaste polisinsatsen i Rio de Janeiro på 16 år. Det vaknade Brasilien upp till dagen efter polisen blodiga gryningsräd. Men varken Rio eller Brasilien är ovana. Varje år skjuts tusentals kriminella av polis och landet toppar konstant listorna över flest döda i polisvåld.

– 2019 var det i snitt fem civila om dagen som sköts till döds av polis, säger Tigran Feiler, SVT:s latinamerikakorrespondent, i Morgonstudion.

Området där polisen gjorde sin insats heter Jacarezinho, och ligger i Rio de Janeiros norra delar. Området är högkvarter för den kriminella organisationen ”Röda kommandot”. Många anser att de tuffa insatserna är nödvändiga för att stävja droghandeln och kriminaliteten. Men kritiken har också blivit allt starkare, inte minst efter Black Lives Matter-rörelsen och debatten om övervåld.

– Många i Brasilien ser paralleller, inte minst eftersom den svarta befolkningen är kraftigt överrepresenterad i de här fattiga områden som drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.