Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är Irans mäktiga militär med både markstyrkor, flygvapen och marin.” – SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia förklarar revolutionsgardet. Foto: TT/SVT

SVT:s utrikesreporter förklarar: Det här är revolutionsgardet

Uppdaterad
Publicerad

De är Irans mäktiga militär, med såväl markstyrkor och flygvapen som marinstyrkor och underrättelsetjänst.

Islamiska revolutionsgardet bildades av ayatolla Khomeini efter den iranska revolutionen 1979. Sedan dess har deras huvuduppgift varit att skydda revolutionens ideologi – och bevara ayatollans makt.

Protesterna i Iran, utlösta efter 22-åriga Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar i september 2022, har pågått i flera månader.

I centrum för protesterna har bland annat revolutionsgardet varit, som slagit ner allt motstånd mot den politiska makten med våld. Revolutionsgardet har ingen lojalitet till det iranska folket. I stället ligger lojaliteten helt hos revolutionens ideologi och Irans högste andlige ledare.

Utöver att vara en väpnad styrka, har revolutionsgardet också politisk och ekonomisk makt i Iran.

Hör SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia om vilka Islamiska revolutionsgardet är i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.