SVT:s reporter i Rom: Man får inte ens ha begravningar

Uppdaterad
Publicerad

Italien har stängts ner – i hopp om att stoppa spridningen av coronaviruset. Jennifer Wegerup, SVT:s utrikesreporter, är på plats i Rom där kindpussarna är ett minne blott, restaurangerna ekar tomma och såväl bröllop som begravningar förbjuds.

Hela Italien är i princip stängt. Vad betyder det i praktiken?

– Att det nästan råder någon form av undantagstillstånd i hela Italien. Alla skolor och universitetet är stängda sedan tidigare, liksom teatrar och museer. Nu kommer alla restauranger att stänga klockan 18 varje kväll. Det innebär att de i princip inte är öppna – för ingen äter så tidigt i Italien, och det har varit protester kring detta, säger Jennifer Wegerup i Morgonstudion.

Coronapandemin

– Även barer, pubar och diskotek ska vara stängda. Man får inte ha någon form av sammankomster eller möten – inte ens begravningar eller bröllop. Det säger ju mycket. Du får bara röra dig utomhus om du har ett ärende, som att jobba eller handla.

Vad säger de italienare du pratat med?

– Det finns folk som tycker att det är överdrivet då det är en influensa som slår främst mot sjuka och äldre. Men det är också väldigt många som är oroliga och rädda – och accepterar det här. De förstår att det är ett allvarligt läge och lyssnar på regeringen. På tv:n sänder de hela tiden uppmaningar med olika budskap, alltifrån att tvätta händerna till information om restriktionerna.

Du befinner dig i Rom. Lyder folk restriktionerna där?

– Ja, det gör man, kanske mer än vad jag trodde. Jag vet inte hur det ser ut i andra städer, men i går när vi gjorde vi ett inslag till Rapport stod människor och köade utanför ett apotek med en halvmeters avstånd. Folk har slutat ta i hand och kindpussas. Många jobbar hemifrån och det finns ett allvar över hela situationen.

– Det pågår upplopp i italienska fängelser, där intagna utnyttjar coronasituationen. Sju personer har dött i fängelset i Modena i vilda upplopp och det säger lite om läget. Men den italienska regeringen är stenhård – man kommer inte att släppa ut någon bara för virusets skull.

Se Jennifer Wegerups lägesrapport i SVT:s Morgonstudion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet