Ökning av coronafall i USA – ”Ser ganska illa ut”

Uppdaterad
Publicerad

Flera amerikanska delstater har den senaste veckan haft rekordmånga nya coronafall.

– President Donald Trump har förklarat det med att de testar fler men antalet sjukhusinläggningar ökar och det är en allvarlig signal, säger Fouad Youcefi, SVT:s reporter i USA.

Delstaten Washington har registrerat en 35-procentig ökning av coronafall den senaste veckan och delstater som Arizona, Kalifornien, Mississippi och Texas i dagarna noterat nya rekordsiffror.

– Det ser ganska illa ut på vissa håll, säger SVT:s reporter i USA, Fouad Youcefi i SVT:s Morgonstudion.

Coronapandemin

Gemensamt för de stater som drabbats hårt är att alla var tidiga med att öppna upp.

– Många av de nya klustren kan spåras till högtiden Memorial day, då många amerikaner gav sig ut för första gången sen karantänen, säger Fouad Youcefi.

På tisdagen sa USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci under en utfrågning i ett kongressutskott att de kommande veckorna kommer att bli mycket kritiska för hur den fortsatta virusutvecklingen kommer att se ut i landet.

– Just nu är de kommande veckorna kritiska för hur vi förmår att hantera de ökningar (av virusfall) vi ser i Florida, Texas och Arizona.

Trump skämtade om tester

Anthony Fauci tillbakavisar också uppgifter om att president Donald Trump beordrat Fauci och andra pandemiansvariga att dra ned på antalet coronatester.

– Ingen av oss har någonsin uppmanats att slå av på testningstakten.

Det var i helgen under sitt valtal i Tulsa som Trump slog fast att testning var ett ”dubbeleggat svärd” och att han uppmanat experterna att dra ned på antalet tester.

En av hans medarbetare förklarade senare för CNN att uttalandet ”uppenbart var ett skämt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet