Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det farliga är att det kan gå fel” – Hör SVT:s Ulrika Bergsten om Nordkoreas robotuppskjutningar.

SVT:s reporter om Nordkoreas robottester: “En gnista som kan tända ett krig”

Publicerad

Nordkorea har avfyrat ytterligare en robot, denna gång mot Japan. Robottesterna kom dagen efter att landet avfyrat 20 robotar. 

– Det farliga är att det kan gå fel. Det kan hamna en missil i en by på den sydkoreanska sidan och då har vi en gnista som kan tända ett krig, säger SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten.  

Robottesterna är ett sätt för Nordkorea att “visa musklerna”. Det menar SVT:s utrikesreporter och tidigare Asienkorrespondent Ulrika Bergsten, som själv besökt Nordkorea.

Under året har Nordkorea intensifierat sina robottester och slagit rekord i antal avfyrningar. Gårdagens test kan ses som en eskalering, menar Ulrika Bergsten. Om det inte var en felriktad missil.

”En eskalering”

– Det som var det anmärkningsvärda och oroväckande var att man sköt in sig på sydkoreanskt territorium. Visserligen i havet men det har man inte gjort hittills. Det är en eskalering. 

Hon tror inte att Nordkorea har intentionen att starta ett kärnvapenkrig nu, men det farliga är att det kan gå fel, eftersom det rör sig om tester. 

– Många experter tror att vi kommer snart få se tester av kärnvapen och det har vi inte sett på länge. Det är en lite oroande utveckling.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.