SVT:s reporter om rättsprocesserna: ”Svår och stor utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

11 000 personer från hela världen sitter i läger hos det kurdiska självstyret i norra Syrien. Nu vill de styrande börja utvisa dem som det inte finns bevis nog att åtala. Hör SVT:s reporter Sanna Klinghoffer om vad som händer nu.

SVT:s reporter Sanna Klinghoffer, som gjort dokumentärer om IS och träffat svenska kvinnor i läger i Syrien berättar om vad dagens besked om att kvinnor och barn ska utvisas innebär.

– Det här har varit en förhandling som pågått i många år där kurderna sagt: ”Det är era medborgare som kom hit för att döda oss och gå med i världens värsta terrororganisation, nu får ni ta ansvar, ni kan inte dumpa dem på oss”, säger Klinghoffer.

För många män som rest till Syrien för att ansluta sig till IS finns bevis i form av videoklipp där det är tydigt att brott begåtts, när det gäller att bevisa IS-kvinnor skuld är läget svårare.

– Det finns inget sådant vad jag känner till på kvinnor. De flesta kvinnor som överlämnade sig till kurderna hade inte mobiler eller datorer med bevismaterial med sig. Därför är det en stor och svår utmaning, säger Sanna Klinghoffer.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.