SVT:s reporter på plats vid rasmassorna: ”Hoppas på mirakel”

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal byggnader och bostadshus rasade i turkiska Izmir under jordbävningen på fredagen. Nu pågår ett intensivt arbete för att gräva fram människor från under bråten.

– Det är när man står i de här rasmassorna som man förstår hur fasansfullt det här är, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

En jordbävning av magnituden sju, hundratals efterskalv och en mindre tsunami. Förödelsen i och omkring turkiska Izmir samt i den grekiska övärlden är stor.

Över 900 personer har skadats och 51 personer har konstaterats döda hittills.

”Varje minut minskar hoppet”

Izmirs borgmästare sa under gårdagen att 20 byggnader rasat i staden, och myndigheterna befarar att flera människor fortfarande ligger under rasmassorna.

– Det pågår ett intensivt räddningsarbete, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén, på plats i Izmir, i Helgstudion.

– Alldeles bakom mig ser vi resterna av vad som igår var ett flervåningshus. Under massorna ska det finnas en familj. Man har lyckats lokalisera dem och hör deras röster.

Flera personer ska ha räddats under natten.

– Det pågår insatser vid ett flertal byggnader som rasat. I flera fall har man lyckats att dra fram folk helt oskadda under natten. Nu hoppas man på fler mirakel, men för varje minut minskar hoppet, säger Tomas Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.