Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samir Abu Eid om den nya israeliska regeringen: ”En tvåstatslösning blir omöjlig”

Samir Abu Eid: Palestinierna oroliga när bosättarna stärks av den nya regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Israel har fått sin mest högerorienterade, religiösa och nationalistiska regering någonsin, enligt flera experter. För Palestinierna i Israel, men framför allt på Västbanken, är detta ett dåligt besked, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Det kommer förmodligen även att sätta spiken i kistan för en tvåstatslösning.

– Palestinierna är oroliga för vad det här ska leda till. Nu handlar det om hur omvärlden kommer att reagera, säger Abu Eid i SVT:s Morgonstudion.

En av de högsta prioriteringarna för Israels nya högerextrema regering är att utvidga bosättningar i den palestinska Västbanken som har varit ockuperad av Israel sedan år 1967.

På territoriet där idag över 2,5 miljoner palestinier, finns idag även ungefär 500 000 israeliska bosättare, men dessa kan nu bli fler. Merparten av världens länder anser att bosättningarna är olagliga, enligt TT.

– Nu befarar man att detta kommer att bli ännu värre. Bosättarna känner sig stärkta av den nya regeringen, säger Samir Abu Eid.

Se mer i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.