Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan bilderna på Kim Jong-Uns dotter tolkas. ”Spekulationerna har ökat”.

SVT:s tidigare korrespondent: Osannolikt att Kim Jong-Uns dotter tar över

Uppdaterad
Publicerad

Kim Ju-Ae, dotter till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, har framträtt offentligt flera gånger på kort tid, vilket har satt i gång spekulationer om att hon är Kim-dynastins arvtagerska. Men SVT:s tidigare Asienkorrespondent Ulrika Bergsten hålller det för osannolikt.

– Många tror att dottern visas upp för att ge en annan image av landet, säger hon.

Kim Ju-Ae, som tros vara i tioårsåldern, framträdde offentligt så sent som i lördags när representanter från regeringen och försvarsdepartementet möttes i en fotbollsmatch för att fira Kim Jong-Uns avlidne fars, den tidigare ledaren Kim Jong-IIs, födelsedag.

Andra bilder som har kablats ut från den stängda diktaturen visar hur hon närvarat vid tester av interkontinentala robotar och träffat militära ingenjörer som tillverkar dem.

Ju-Aes upprepade framträdanden har satt i gång spekulationer om att hon förbereds att ta över makten efter sin far.

Men SVT:s tidigare Asienkorrespondent Ulrika Bergsten säger att det i dag inte finns något som tyder på att Nordkorea går i riktning mot kvinnlig tronföljd.

– Många tror att dottern visas upp för att ge en annan image av landet, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Hur troligt är det att dottern tar över?

– Vi vet att Kim Jong Un har haft hälsoproblem tidigare så det beror helt på hur hans liv gestaltar sig. Det är troligt, men inte sannolikt skulle jag säga, säger Ulrika Bergsten.

Se Utrikesbyrån: Diktatorns dotter i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.