Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bojkottuppmaningen kan få stora konsekvenser, enligt SVT:s korrespondent Thomas Thorén. Foto: SVT

SVT:s Turkietkorrespondent: Bojkotten kan få stora konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

al-Azharuniversitetet i Kairo manar till global bojkott mot produkter från Sverige efter Rasmus Paludan koranbränning. Något som kan komma att få stora konsekvenser för svenska företag enligt SVT:s Turkietkorrespondent Thomas Thorén.

– Om det hörsammas av hela den muslimska världen är det mycket möjligt att det kan få mycket stora konsekvenser för svenska företag, säger han i SVT:s Rapport.

Helgens koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm har fått stora efterdyningar världen runt. Inte minst i Turkiet där flera städer gått ut i omfattande protester mot Sverige och landets regering har meddelat att ett godkännande av Sveriges Nato-ansökan inte längre är aktuellt. Nu har även al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas högsta lärosäte, manat till global bojkott.

– Det är klart att det här inte är bra för Sveriges relation med andra delar av världen och också många viktiga muslimska länder, säger Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

Thorén: Stora svårigheter för svenska företag

När en liknande bojkott utfärdades 2005 mot Danmark, efter att tidningen Jyllands-Postens publicerade karikatyrer av profeten Muhammed, förlorade bland annat danska mejerikoncerner miljardbelopp i flera år efter händelsen. Nu väcks oro för att svenska företag skulle kunna drabbas på liknande vis. Enligt SVT:s Thomas Thorén innebär uppmaningen stora svårigheter för svenska företag – om den hörsammas.

Vilket inflytande har al-Azharuniversitetet på sunnimuslimer runt om i världen?

– Det är världens ledande lärosäte för islamska studier som väldigt många sunnimuslimska länder lyssnar på. Om det hörsammas av stater kan det få ett väldigt starkt genomslag.

Hör SVT:s Turkietkorrespondent förklara vad som krävs för att uppmaningen ska få genomslag i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.