Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lula da Silva vinner det brasilianska valet efter jämn valspurt Foto: Andre Penner/AFP

Lula da Silva vinner det brasilianska valet efter jämn valspurt

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterkandidaten Lula da Silva vinner med 50,9 procent av rösterna över högernationelle kandidaten Jair Bolsonaro som fick 49,1 procent.

– De försökte begrava mig, men här står jag nu. För att leda landet i ett väldigt svårt läge. Jag tror på att gud ser till att vi med folkets hjälp finner en väg ut ur landets situation, sa da Silva efter sin vinst under söndagsnatten.

Under natten mot måndagen stod resultatet klart, den förre presidenten Lula da Silva knep segern över den sittande presidenten Jair Bolsonaro med knapp marginal. Rösträkningen har gått fort och drygt 120 miljoner brasilianare tros ha röstat i den andra och avgörande omgången av presidentvalet.

”Brasilien är tillbaka”

Fattigdomsbekämpning och ett slut på skövlingen av Amazonas regnskog står högt på Lulas agenda de kommande åren, rapporterar TT.

– I dag berättar vi för världen att Brasilien är tillbaka, säger Lula i sitt segertal.

Han lovar att inte bara vara en president för den halva av väljarkåren som röstade på honom, utan för hela landet.

När söndagen gick mot måndag hade Bolsonaro fortfarande inte kommenterat förlusten. Men sedan tidigare har hans kampanj flera gånger framfört helt ostödda påståenden om valfusk.

Viktigaste frågorna

Enligt SVT:s utrikeskorrespondent Tigran Feiler skiftar de viktigaste politiska frågorna mellan olika områden i Brasilien, och mellan äldre och yngre väljare.

– Frågor om minoriteters rättigheter, abort och arbetsmarknad engagerar yngre väljare mer än äldre, säger han.

I  områden med många frikyrkor är frågan om att respektera kärnfamiljen och de traditionella värderingarna i det brasilianska samhället den viktigaste frågan.

Da Silva intar sin position som president den 1 januari. Enligt honom själv är detta hans sista tur i politiken.

Världsledarna gratulerar

I ett inlägg på Twitter skriver USA:s president Joe Biden: ”Jag sänder mina gratulationer till Luiz Inácio Lula da Silva som blir Brasiliens president efter fria, rättvisa och trovärdiga val”. På samma plattform skriver Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak: ”Jag ser fram emot att arbeta tillsammans i de frågor som är viktiga för Storbritannien och Brasilien”.

Även Rysslands president Vladimir Putin har framfört sina gratulationer: ”Omröstningens resultat bekräftar din höga politiska auktoritet. Jag förväntar mig att våra gemensamma ansträngningar kommer att säkerställa ytterligare utveckling av konstruktivt samarbete mellan Ryssland och Brasilien”, säger han i ett uttalande rapporterar Politico.

Lyckönskningar har även kommit från Ukrianas president Zelenskyj och Frankrikes president Macron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han har kallats ”landets mest populära president någonsin”. Men vem är egentligen Luiz Inacio Lula da Silva? Foto: TT/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.