”Smittspridningen kan gå mycket fort och skapa omfattande panik”, säger SVT:s Johan Ripås, tidigare Afrikakorrespondent, om ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som har nått miljonstaden Goma, på gränsen mot Rwanda. Foto: AP/TT/SVT

SVT:s utrikesreporter om ebolautbrottet: ”En potentiell katastrof”

Publicerad

Ebolaepidemin skakar Kongo-Kinshasa. Fler än 1.700 personer har avlidit av sjukdomen sedan utbrottet började för snart ett år sedan. Under torsdagen sa Rwanda att de skulle stänga gränsen mot grannlandet – en uppgift som senare ändrades.

– Nu när sjukdomen nått miljonstaden Goma är det verkligen skarpt läge, säger Johan Ripås, SVT:s tidigare Afrikakorrespondent.

Gränsövergången vid staden Goma är en viktig knytpunkt mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa. Johan Ripås har besökt den flera gånger i sin tidigare roll som Afrikakorrespondent för SVT och bevittnat folkströmningarna med egna ögon. Dels bedrivs handel här, dels passerar människor för att besöka släktingar och vänner.

Efter ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa, som krävt fler än 1.700 liv, meddelade Rwanda att de skulle stänga gränsen mot landet. Beskedet kom strax efter att en man avlidit av sjukdomen i staden Goma, där tre fall av ebola har konstaterats.

– Det blir allt kortare mellan ebolalarmen och det skrämmer livet ur Rwanda som är ett litet, tätbefolkat land med mycket rörlighet och handel över gränsen Mardrömmen är att det blir ett okontrollerbart utbrott i regionen, säger Johan Ripås, som nu är utrikesreporter på SVT, och benämner det som ”en potentiell katastrof”.

Senare under torsdagen, efter klockan 17 svensk tid, hävdade Rwandas hälsominister Diane Gashumba att gränsen mot Kongo-Kinshasa ”aldrig stängdes och inte är stängd”, rapporterar Reuters.

Vaccinet räcker inte till alla

I Kongo-Kinshasa har det funnits en misstro mot hälsoarbetare, men också mot att sjukdomen är allvarlig, menar Johan Ripås. Detta, i kombination med en låg kunskap om ebola samt resor in och ut ur landet, bidrar till att sjukdomen sprids.

– I direkta fall av ebola har man gått in och ringvaccinerat alla som haft kontakt med den smittade personen. Men det finns inte tillräckligt med vaccin för alla invånare i landet.

De som lever i fattigdom kan även ta risken att korsa gränsen för att få mat.

– Om du är fattig och har lite feber känns hungern farligare än ebolan, säger Johan Ripås.

”Kan skapa omfattande panik”

Mellan 2014 och 2016 dog över 11.000 människor i ebolaepidemin i Västafrika, det största utbrottet någonsin. Epidemin i Kongo-Kinshasa är det näst mest dödliga utbrottet av ebola i historien.

– Nu när sjukdomen nått miljonstaden Goma är det verkligen skarpt läge. Smittspridningen kan gå mycket fort och skapa omfattande panik.

Världshälsoorganisationen WHO klassar utbrottet som ett internationellt nödläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.