Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han stod nog inte högt i kurs i Kreml” – hör SVT:s reporter Bengt Norborg på plats i Ukraina om hur Michail Gorbatjov kommer bli ihågkommen. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT & SVT

SVT:s utrikesreporter: Putin vill bli av med Gorbatjovs arv

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen rapporterade ryska medier att den tidigare Sovjetledaren Michail Gorbatjov avlidit. Ukraina var en del av Sovjetunionen fram till dess upplösning 1991, men här uppmärksammas inte hans död nämnvärt, enligt SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg.  

– Man är mer upptagen av det krig som vill återupprätta imperiet, säger han. 

Michail Gorbatjov blev den åttonde och siste ledaren för Sovjetunionen. 1990 erhöll Gorbatjov Nobels fredspris för att han ansågs ha avslutat det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen, som då hade pågått sedan andra världskrigets slut.  

I Ukraina var han dock inte särskilt populär då han bland annat stödde annekteringen av Krim 2014, enligt SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg som befinner sig i Kiev tillsammans med fotografen Emil Larsson.

– Även om hans glasnost och perestrojka innebar Sovjetunionens upplösning, och därmed Ukrainas självständighet, är man mer upptagen av det krig som vill återupprätta imperiet, säger han.

– Han var inte stor och viktig i nutid i alla fall för det ukrainska folket. 

Vill återupprätta imperiet

Bengt Norborg beskriver honom som en katalysator för den frihetsprocess som definierade hela östblocket under slutet av 80-talet och därmed även Sovjetunionens upplösning.

– Den mjuka stil han hade i kontakterna med väst gjorde honom otroligt populär, säger han.

I Kreml står Gorbatjov inte högt i kurs enligt Norborg. Här vill man i stället bli av med det arv som den forne Sovjetledaren lämnar efter sig.

– Putin vill ju återupprätta imperiet. Han menar att Gorbatjov delvis var skyldig till upplösningen av Sovjetunionen.

Hör SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg beskriva vad Gorbatjovs död betyder i Kreml i videon ovan. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.