Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Talibanstyret i Afghanistan stoppar all svensk verksamhet i landet med anledning av de koranbränningar som skett i Sverige. Hör bistånds- och utrikeshandeminister Johan Forssell (M) om beskedet. Foto: Ali Lorestani/TT samt EPA/TT

Talibanerna stoppar svensk verksamhet i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Talibanstyret i Afghanistan stoppar all svensk verksamhet i landet med anledning av de koranbränningar som skett i Sverige. 

Det kan försvåra Svenska Afghanistankommitténs humanitära arbete, som har över 8 000 anställda i landet.

– Förkastligt, säger Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsministern.

Svenska verksamheter stoppas ”tills de ber om ursäkt till muslimerna för detta ondskefulla agerande”, skriver talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid på Twitter. De uppmanar också andra muslimska länder att se över sina relationer med Sverige.

I Zabihullah Mujahids uttalande hålls även Sverige som land ansvarig för koranbränningarna, men Johan Forssell menar att det inte är så svensk yttrandefrihet fungerar.

– Vi har en rätt att göra saker men det betyder inte att vi som nation står bakom det eller ens tycker det är lämpligt, säger han.

Johan Forssell menar att de behöver analysera uttalandet och att det skulle vara ”väldigt dåligt” om det blir verklighet.

– Om det är korrekt är det förkastligt, för de humanitära behoven i Afghanistan är väldigt stora. Sverige har i många år gjort ett stort humanitärt arbete där.

Svenska Afghanistankommitténs arbete försvåras

Behovet har blivit större sedan talibanerna tog över makten för ett år sedan, menar Johan Forssell. Organisationen Svenska Afghanistankommittén har ett omfattande humanitärt arbete i landet och över 8 000 anställda. Deras arbete kan försvåras om beslutet blir verklighet, menar Johan Forssell.

– Det bevisar återigen att talibanregimen inte tar den här typen av hänsyn till cilvilibefolkningens bästa, härom året kom det andra typer av restriktioner, inte bara för Sverige, utan flera biståndsländer. Detta försvårar för att kunna gå in och hjälpa människor som saknar mat, vatten, medicin och tak över huvudet.

Regeringen har ingen direktkontakt med talibanerna, menar Johan Forssell.

– Det är en regim som förtrycker sin egen befolkning. Vi vill inte på något sätt legitimera dem i det, vi verkar i landet och hittar sätt att nå fram med det humanitära stödet.

SVT Nyheter har sökt Svenska Afghanistankommittén för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.