Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Videoklipp visar hur det ryska krigsfartyget angrips av Ukraina – se SVT:s genomgång. Foto: Krims vindar/Telegram, ukrainska militära underrättelsetjänsten

SVT Verifierar: Här attackeras det ryska krigsfartyget

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett ryskt krigsfartyg har sänkts i Svarta havet. Det påstår den ukrainska militära underrättelsetjänsten, vilket styrks av vittnesmål från Krimbor. SVT har verifierat platsen där attacken ägde rum och att den attackerade båten var det ryska landstigningsfartyget Tsezar Kunikov.

För bara två veckor sen sänkte Ukraina den ryska robotkorvetten Ivanovets.

Enligt en analys gjord av ryska oberoende The Insider blev gårdagens attack den 27:e mot Rysslands flotta sen den fullskaliga invasionen. Attacker som har lett till att 25 fartyg skadats varav 13 totalförstörts.

Kriget i Ukraina

– Den ryska Svartahavsflottan bestod före kriget av ungefär 74 flottfartyg. Ryssland har svårt med sin krigföring till havs och tvingas dra undan mycket av sina styrkor längre bort ifrån Ukraina, säger Bert Sundström, utrikesreporter på SVT.

Reaktionerna i Ryssland

Uppgifterna om fartyget Tsezar Kunikov har fortfarande inte kommenterats från ryskt håll. Dmitrij Peskov, Putins presstalespeson, valde att inte besvara journalisternas frågor. Inte heller de stora ryska nyhetskanalerna har kommenterat händelsen.

Däremot pågick en het diskussion bland krigsbloggarna i ryska sociala medier. Vissa krävde rotation inom flottan, andra påpekade att Ukraina är överlägset till havs trots att landet saknar stora krigsskepp.

– Många dårar i Ryssland skrattar åt den ukrainska flottan och säger att det finns fler amiraler i den ukrainska flottan än krigsfartyg. Men närvaron/frånvaron av en flotta är inte antalet flytande järnlådor, det är förmågan att genomföra framgångsrika operationer till sjöss, skriver en krigsbloggare.

Gott hopp för Ukraina

Flera marina drönare av typ Magura V 5 användes vid attacken, enligt den ukrainska underrättelsetjänsten. Enligt obekräftade uppgifter ska en förbipasserande båt ha räddat Tsezar Kunikovs besättning, samtidigt som Ukraina påstår att de flesta dödades.

– Det här måste Ryssland på något sätt försöka åtgärda. Om de flyttar sina fartyg längre bort eller försöker utrusta dem bättre – det vet vi inte. Men det är ett problem för Ryssland och hittills något som ger Ukraina gott hopp om att lyckas bättre även i fortsättningen, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet