Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samir Abu Eid rapporterar direkt från Jerusalem. Foto: Pablo Torres/SVT

SVT:s korrespondent om Blinkens resa till Västbanken: ”Djupt besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Mötet mellan USA:s utrikesminister Anthony Blinken och palestiniernas president Mahmoud Abbas slutade i besvikelse för många i Ramallah, det säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken träffade i dag Mahmoud Abbas, president för palestinierna på Västbanken, för att bland annat diskutera vilken roll den palestinska myndigheten kan spela i Gaza när kriget väl är över.

Anthony Blinkens besök möttes av demonstranter som kräver ett eldupphör i Gaza. Och missnöjet med USA:s politik är stor.

Krig mellan Israel och Hamas

– Palestinier är väldigt frustrerade över Anthony Blinkens besök i Ramallah. Många menar att Blinken och USA inte är några ärliga medlare utan att de bara står på Israels sida, säger Samir Abu Eid, Mellanösternkorrespondent på SVT.

Samir Abu Eid, som är på plats i Ramallah säger att många är djupt besvikna över att USA inte kräver ett eldupphör och ett slut på kriget i Gaza.

Uppgifter om förslag på vapenvila

Under kvällen kom det också uppgifter i israelisk media om att Qatar – medlare mellan Hamas och Israel – har ett förslag på vapenvila, som går ut på att Hamas ska släppa alla i den israeliska gisslan som fortfarande finns i Gaza, att ledare för Hamas ska få lämna Gaza och ta sig till andra länder samt att den israeliska militären drar sig ur Gazaremsan. Uppgifterna är dock obekräftade.

– För att det ska bli vapenvila så kommer det nog behövas någon form av politisk överenskommelse, säger Samir Abu Eid.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet