Adila Hassim, som för Sydafrikas talan gentemot Israel, anklagar motparten för att avsiktligen begått folkmord i Gaza genom att inte skilja på civila palestinier och Hamas.
Johan Ripås är SVT:s korrespondent i Afrika. Han berättar att Sydafrikas regeringsparti ANC hade täta band med Palestinska befrielseorganisationen (PLO) under apartheidtiden.
– Israel hade å sin sida samarbete med apartheidregimen under 70- och 80-talen. Sydafrika är väldigt lojal sin historia i sin utrikespolitik, säger han och fortsätter:
– Jag tror att man framförallt hoppas på att få ett slut på stridigheterna. Men man ska inte heller glömma att det är valår i Sydafrika och ANC är ett parti på fallrepet. En sådan här fråga får partiet att verka starkt och statsbärande.
Starka reaktioner i Israel
Rättsprocessen har väckt starka reaktioner i Israel – exempelvis har landets president Isaac Herzog kallat anklagelserna för ”vidriga” och ”absurda”.
Lior Haiat, representant för det israeliska utrikesdepartementet, kallar rättegången ”en av historiens största uppvisningar i hyckleri”
Samir Abu Eid, SVT:s korrespondent på plats i Jerusalem, berättar att palestinierna har tackat Sydafrika för att landet har gett dem en röst på den internationella scenen.
– Många i Israel, bland dem premiärminister Benjamin Netanyahu, anser att det är Hamas som borde ställas inför rätta.
Dom kan dröja flera år
Samtidigt kan det ta flera år för att en dom att komma.
– Men Sydafrika har också begärt provisoriska åtgärder så det kan komma någon typ av beslut om att stridigheterna måste upphöra redan om några veckor.
I morgon ska Israel presentera sitt försvar under rättegången.
Både Israel och terrororganisationen Hamas har också anklagats för krigsbrott under den nuvarande konflikten. Krigsbrott är dock inte någonting som tas upp av Internationella domstolen. Domstolens beslut är inte heller bindande.