Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sverige kommer användas i ryska propagandan framöver” – hör SVT:s Maria Lapenkova om hur Putin nämnde det kommande svenska Natointrädet. Foto: SVT

SVT:s reporter om Putins tal: ”Förvånande hur lite han pratade om Ukraina”

Publicerad

Det mest överraskande med Putins årliga tal till nationen var hur lite han pratade om Ukraina, menar SVT:s reporter Maria Lapenkova.

I torsdagens linjetal som sändes live på tågstationer, biografer och andra allmänna platser, talade Rysslands president Vladimir Putin om Sveriges och Finlands beslut att gå med i Nato.

Ryssland tvingas förstärka sin militära närvaro i landets västra delar på grund av det, sa han och att hotet från USA och väst skapar en ”reell risk” för kärnvapenkrig.

Kriget i Ukraina

”Folk har tröttnat”

Men enligt SVT:s reporter Maria Lapenkova var den största överraskningen i talet hur lite han pratade om Ukraina.

– Han sa inget nytt, utan det som stack ut var hur lite han pratade om säkerhetspolitik och Ukraina. Det beror på att det ryska folket har tröttnat på kriget. Det finns oberoende undersökningar som visar på att över 70 procent av ryssarna skulle stötta Putin om han kom med förslaget att starta fredsförhandlingar.

”Vill skapa normalitet”

Den största delen av talet pratade Putin om inrikespolitiska frågor – hur han vill stötta idrotten, småföretagare och höja minimilönen. Aleksej Navalnyj nämndes inte alls i talet.

– Det var mycket som inte togs upp. Man vill skapa en form av normalitet. Att kriget inte påverkar livet, säger Johan Norberg, expert på rysk militär förmåga och forskningsledare på FOI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet