Från den 1 juli måste alla tobakstillverkare inleda processen med att ändra utseende på snusdosor och cigarettpaket som säljs i Norge. Foto: TT

Swedish Match stämmer norska staten

Uppdaterad
Publicerad

Snusjätten Swedish Match stämmer norska staten, som har beslutat att snusdosor och cigarettpaket ska vara neutrala och utan logotyper, skriver Verdens Gang.

Den norska regeringen och hälso- och omsorgsminister Bent Høie har inte tillräcklig dokumentation om hälsoskadliga effekter av snus och kan därför inte kräva att snusdosorna ska ha det neutrala utseendet, anser företaget.

– En så omfattande reglering som standardiserade förpackningar innebär står inte i proportion till de potentiella hälsoriskerna med snus, säger Patrik Hildingsson vid Swedish Match, till VG.

LÄS MER: Storsnusare riskerar få typ 2-diabetes

Från den 1 juli måste alla tobakstillverkare inleda processen med att ändra utseende på snusdosor och cigarettpaket som säljs i Norge, sedan stortinget antagit Bent Høies förslag om en lagändring.

På fredag lämnar Swedish Match in stämningsansökan till tingsrätten i Oslo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.