Invånare i Johannesburg följer en polisrazzia mot en bar från sina balkonger. Myndigheterna har proklamerat 21 dagars utegångsförbud för att bekämpa smittspridningen. Foto: Jerome Delay /TT-AP

Sydafrika drar igång masstest för coronavirus

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika är det land på den afrikanska kontinenten som flest antal bekräftat coronasmittade medborgare. Nu drar man i gång en dörr-till-dörr masstestning av viruset, meddelar landets president Cyril Ramaphosa.

Insatsen ”saknar motstycke”, enligt Ramaphosa och kommer att startas någon av de närmaste dagarna då minst 10 000 fältarbetare placerats ut i landet.

-Vi går nu in i en ny fas i kampen mot coronaviruset, fastslog Ramaphosa i ett tal till nationen på måndagen.

Coronapandemin

Antalet bekräftade smittade fall i Sydafrika ligger på 1 326. Tre personer uppges ha avlidit till följd av viruset.

Ska besöka bostäder

-De kommande dagarna ska regeringen i stor skala dra i gång ett program med screeningtester, sökning och medicinsk behandling, fortsatte Ramaphosa och berättade att fältarbetare kommer att besöka bostäder runt om i landet för att undersöka förekomsten av coronaviruset och se till att personer med svåra coronasymptom får sjukhusvård.

De som är smittade men endast har lindriga, eller inga, symptom kommer att få stanna i sina hem i självisolering eller förflyttas till något av regeringens karantänboenden.

Mobiltelefoner kommer att användas för att spåra smittade personers olika kontakter.

I Sydafrika, som har omkring 57 miljoner invånare, pågår en 21 dagar lång nedstängning av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet