Ett förbud mot försäljning av alkohol återinförs i Sydafrika, för att minska belastningen på landets sjukvård. Foto: Marco Longari/AFP/TT

Sydafrika förbjuder alkoholförsäljning – på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika återinför ett förbud mot försäljning av alkohol, för att minska antalet patienter på landets sjukhus.

Detta för att fler platser ska vara öppna för de som behöver vård för covid-19.

Sydafrika förväntas nå en topp i antalet smittade i coronaviruset mellan juli och september och totalt 4 079 personer i landet har dött i covid-19.

Tidigare under pandemin förbjöds alkoholförsäljningen i landet under tre månaders tid, för att frigöra platser på landets sjukhus.

Men sedan förbudet lyftes den första juni har belastningen på sjukvården ökat.

Fler slagsmål och mer våld i relationer

Därför införs förbudet nu på nytt och gäller med omedelbar verkan, meddelar Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, enligt AP.

Alkoholdrickandet i landet kopplas bland annat ihop med ett ökat antal skadade i slagsmål och fler fall av våld i nära relationer, skriver BBC.

– En del människor har organiserat fester, har fester där supande förekommer, och rör sig utan i munskydd på platser där det vistas mycket folk, säger presidenten enligt BBC.

Utegångsförbud återinförs

Samtidigt återinförs också utegångsförbud under nätterna. Det blir också obligatoriskt att använda munskydd då man rör sig ute bland andra människor.

– Ökningen av antalet smittade var förväntad, men hastigheten det har skett i har orsakat stor oro. Många av oss är rädda för farorna det innebär, både för oss själva och för våra familjer, säger Cyril Ramaphosa, enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.