• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Johan Ripås

Sydafrika i massprotest mot Zuma

Uppdaterad
Publicerad

Över hela Sydafrika hålls i dag demonstrationer, där flera olika politiska partier och organisationer deltar. Alla har enats under ett krav: Avgå president Jacob Zuma.

Zuma har länge varit en kontroversiell president med mängder av korruptionsanklagelser hängande över honom. Massiv kritik har riktats mot honom från den politiska oppositionen och civilsamhället. Men inom de övre skikten i regeringspartiet ANC har den offentliga kritiken lyst med sin frånvaro. Tills nu. Och den kommer efter ett chockbesked från presidenten.

Avskedade 20 personer

Natten till fredag förra veckan meddelade Jacob Zuma att han avskedat eller omplacerat tio ministrar och lika många viceministrar. Beskedet togs emot med bestörtning i Sydafrika, inte minst eftersom den populäre finansministern Pravin Gordhan var en av de sparkade. 

Gordhan sågs som en garanti för stabilitet i den sydafrikanska ekonomin. Efter hans avskedande meddelade det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor att man nedgraderar landet till så kallad skräpstatus och den sydafrikanska randen störtdök. Flera nedvärderingar från kreditvärderingsinstitut väntas följa och riskerar att drabba den redan haltande ekomin i landet hårt.

Foto: Johan Ripås

Hård kritik från många håll

Det plötsliga sparkandet av finansministern skapade en våg av kritik mot Zuma. För första gången gick tongivande ANC-makthavare ut och kritiserade presidenten öppet. Och kritiken kom från den allra högsta toppen, där vice president Cyril Rhamaphosa och ANC:s generalsekreterare Gwede Mantashe bröt tystnaden och kallade beslutet oacceptabelt.

LÄS MER: Zuma har fått största fackförbundet mot sig

Oppostionspartierna Democratic Alliance ,DA, och Economic Freedom Fighters, EFF, ska lämna in motioner om misstroendeomröstning i parlamentet mot Zuma. Allt fler menar att den korruptionsanklagade presidenten sitter kvar för sin egen vinnings skull, att han för länge sedan slutat ha Sydafrikas bästa som sitt mål, och att Zuma sparkar alla som vågar gå emot honom.

Foto: Johan Ripås

Stor polisnärvaro

Polisen i Sydafrika har stationerats ut i alla större städer i landet i fruktan för att demonstrationerna ska urarta i våld och plundringar. 

I december i år ska ANC utse en ny politisk ledare. Genom maktspel kommer Jacob Zuma att klara av att sitta perioden ut, menar bedömare här. Det hålls också för troligt att han sitter kvar som president fram tills nästa val, 2019. Men samma bedömare siar att detta kommer att straffa ANC hårt i valt. Kanske så hårt att de tappar regeringsmakten för första gången sedan demokratins införande 1994. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.