Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svåraste energikrisen någonsin i Sydafrika: ”Situationen är illa”

Svåraste energikrisen någonsin i Sydafrika: ”Situationen är illa”

Publicerad

Sydafrika upplever just nu sin svåraste energikris någonsin med flera timmar långa strömavbrott dagligen. President Ramaphosa meddelade nyligen att han avstår från att åka till världsekonomiskt forum i Davos för att hantera situationen, men få ser någon lösning på energikrisen de närmaste åren.

Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent, har träffat energiexperten Lungile Mashele som berättar om hur strömavbrotten påverkar samhället.

– Vi har haft många barn som har behövts flyttas från sjukhusavdelningar för att det inte fanns elektricitet där, och de kunde ha dött.

Hon säger vidare att situationen är dålig.

– Under 2022 hade vi runt 208 dagar av elavlastning. Nu under 2023 har vi haft elavlastning varje dag.

Sydafrikas elproblem kostar landet miljardbelopp dagligen. Allt grundar sig i en åldrande kolkraftproduktion och decennier av brist på underhåll i hela elnätet. Bristen på viljan att släppa in nya aktörer på marknaden och satsa på förnybar energi trots enorma möjligheter kritiseras också.

Se hur Sydafrikas energikris påverkar de människor SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås har träffat i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.