Plundrare som lyckas få med sig varor från en butik i Germiston öster om Johannesburg under tisdagen. I förgrunden närmar sig den sydafrikanska polisen. Foto: Themba Hadebe/AP Photo/TT

Över hundra gripna efter våld mot utländska företagare i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma attacker mot utländskt ägda företag och butiker har pågått i Sydafrika sedan i söndags. Nu säger president Cyril Ramaphosa ifrån. ”Det finns inget rättfärdigande för några sydafrikaner att attackera människor från andra länder”, säger han.

Våldsamheterna och plundringarna mot utländska medborgare har pågått sedan i söndags kväll i Johannesburg och Pretoria. Sydafrikansk polis bekräftar att minst fem personer har dött och över hundra personer har gripits hittills, rapporterar AP.

Attackerna har skett mot främst utländskt ägda butiker och företag, vilket har gjort att många har tvingats hålla stängt efteråt på grund av rädsla för nya attacker.

Presidenten: ”Totalt oacceptabelt”

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa säger i ett uttalande på Twitter under tisdagen att det här är ”totalt oacceptabelt”.

– Jag vill att det här stoppas genast, säger han.

– Vi är ett land som är helt engagerade emot främlingsfientlighet. Vi tillåter och tolererar inte attacker mot människor från andra afrikanska länder, säger Ramaphosa.

Afrikanska länder varnar

Under måndagen uttryckte flera afrikanska regeringar sin frustration över den senaste vågen av attacker mot utländskt ägda företag. De varnade sina medborgare i Sydafrika att de borde vidta säkerhetsåtgärder.

Den etiopiska ambassaden i Sydafrika rådde sina medborgare att stänga sina butiker ”tills lugnet är tillbaka”. Zambias transport- och kommunikationsministerium varnade de zambiska lastbilsförarna att inte resa in i landet.

Polisministern: Inte främlingsfientlighet

Sydafrikas polisminister Bheki Cele säger däremot att det handlar om kriminalitet snarare än främlingsfientlighet, enligt BBC.

– Främlingsfientlighet används som en ursäkt. Ingenting har lett till någon form av konflikt mellan sydafrikanerna och utländska medborgare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.