Sydkoreanska väljare lägger sina röster Foto: TT

Sydkorea väljer president – söker politisk stabilitet

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea röstar i dag fram en ny president. Nu vill invånarna gå vidare efter månader av politisk turbulens där president Park Geun-Hye tvingades avgå.

De 139.000 vallokalerna i Sydkorea öppnade tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid.

Den avsatte presidenten Park Geun-Hye Foto: TT

Valet ska få ett slut på det vakuum som uppstått sedan den förre presidenten Park Geun-Hye anklagats för inblandning i en omfattande korruptionshärva. Medan invånarna röstar sitter hon bakom lås och bom i väntan på rättegång.

Starkt stöd

Valdeltagandet väntas bli högt efter månader av politisk oro och ilska från medborgare som förfasats över höjdarnas inblandning i muthärvan. En fjärdedel av väljarna har redan förtidsröstat.

LÄS MER: Park Geun-Hye tvingas avgå

Myndigheterna bedömer att många unga kommer att rösta och att valdeltagandet kommer att bli det högsta på 30 år.

– Jag är så besviken på Park och hela etablissemanget, säger Kim Kyung-Min, 24, som har förtidsröstat.

Foto: TT

Den vänsterinriktade Moon Jae-In, en före detta människorättsadvokat, har en betryggande ledning i opinionsmätningarna. Han förlorade med liten marginal i det förra presidentvalet 2012. Nu ser han ut att ha stöd av 38 procent av väljarna, medan den starkaste utmanaren ligger på 20 procent.

–Jag känner folkets starka vilja att byta regering, sade Moon Jae-In när han lade sin röst.

SVT Nyheters Asienkorrespondent Susan Ritzén säger att Sydkoreanerna har stora förväntningar på Moon och att väljarna förväntar sig att han för en politik med stor hänsyn till det folket tycker är viktigt.

– Det handlar om ekonomiska frågor, men också om att återuppta samtalen med Nordkorea få till en fredligare stämning på Koreahalvön, säger SVT Nyheters asienkorrespondent Susan Ritzén.

Högt på agendan

En tydlig seger för Moon Jae-In skulle betyda politisk och ekonomisk stabilitet för landet, som brottats med ungdomsarbetslöshet och inbromsande tillväxt.

Segraren ska sväras in som president på onsdagen efter att myndigheterna har fastställt det officiella valresultatet. Den nye presidenten väntas då snabbt utse en premiärminister, som sedan måste få parlamentets godkännande.

LÄS MER: Ex-president riskerar livstids fängelse

Moon Jae-In, om han som väntat vinner, har mycket att ta tag i. De ökande spänningarna i regionen med Nordkoreas utveckling av kärnvapen står högt på agendan. Kina måste dessutom blidkas efter landets krav på att Sydkorea måste ta bort det omstridda robotförsvarssystemet THAAD.

Vallokalerna stänger klockan 12 svensk tid och kort därefter väntas det första preliminära valresultatet.

Fakta: Skandalen i Sydkorea

Park Geun-Hye är den första demokratiskt valda ledare som tvingas från presidentposten i Sydkorea. Hon fick lämna sin post i mars i kölvattnet av den korruptionshärva som nystats upp och som lett till stora protester.

I centrum för skandalen står Park Geun-Hye och hennes vän Choi Soon-Sil.

Choi Soon-Sil anklagas för att ha använt sina band till presidenten för att tvinga företag att donera hundratals miljoner kronor till stiftelser där hon har kunnat ta ut pengar.

Park har kallat beskyllningarna för ”påhitt och lögner”, men bett om ursäkt upprepade gånger. Efter massiva gatuprotester röstade parlamentet i Seoul i början av december för att ställa presidenten inför riksrätt.

När Park Geun-Hye tvingades bort från presidentposten förlorade hon sin åtalsimmunitet och har nu åtalats för brott. Park är misstänkt för bland annat mutbrott, maktmissbruk och för att ha läckt statshemligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.