Sydkoreas premiärminister Han Duck-soo har lämnat in en avskedsansökan, enligt sydkoreanska medier.

Sydkoreas premiärminister lämnar in avskedsansökan

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas premiärminister har lämnat in sin avskedsansökan på torsdagsmorgonen, enligt nationella medierapporter. Detta efter ett tufft nederlag för det styrande konservativa partiet People power party (PPP) i parlamentsvalet.

Resultatet av onsdagens val innebar ett stort politiskt bakslag för president Yoon Suk Yeol. Han står inför en intensifierad politisk offensiv från sina liberala motståndare under sina återstående tre år på posten.

Premiärminister Han Duck-soo och topprådgivare till Yoon lämnade därav in avskedsansökningar, rapporterar sydkoreanska medier inklusive den statliga nyhetsbyrån Yonhap. Yoons presidentkontor har inte bekräftat uppgifterna i nuläget.

Vid en separat presskonferens sade PPP:s ledare Han Dong-hoon att han också skulle avgå för att ta ansvar för valnederlaget.

Oppositionen vinner kontroll

Med de flesta rösterna räknade verkar den största oppositionen, Demokratiska partiet och dess blockparti, ha vunnit sammanlagt 175 platser i nationalförsamlingen med 300 medlemmar.

Yoons regerande People Power Party och blockkollegan beräknas ha fått 109 platser.

De slutliga officiella resultaten väntas komma senare under torsdagen.

Men resultatet innebär att den liberala oppositionen kan utöka sin kontroll över parlamentet, även om de sannolikt kommer att misslyckas med att samla en supermajoritet på 200 platser som ger dem lagstiftande befogenheter att kunna häva veton och ställa presidenten inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.