Anhängare till Park Geun-Hye manifesterade sitt stöd till henne i närheten av domstolen i Seoul under fredagen. Foto: TT

Sydkoreas expresident fälls för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Seoul fäller Sydkoreas tidigare president Park Geun-Hye för maktmissbruk och mutbrott. Park döms till 24 års fängelse, meddelar domstolen, i ett fall som väckt massivt allmänintresse.

Park Geun-Hye tvingades bort från presidentposten i mars 2017 efter att Sydkoreas parlamentet beslutat att ställa henne inför riksrätt.

– Det är oundvikligt att den tilltalade ska hållas strängt ansvarig för sina brott, säger chefsdomaren Kim Se-Yun enligt nyhetsbyrån AP.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

– Om inte annat för att förhindra den beklagliga händelse där (en president) missbrukar makten från folket, och vållar kaos i statens angelägenheter.

24 års fängelse

Den 66-åriga expresidenten har anklagats för mutor, maktmissbruk och omfattande korruption.

Hon döms till 24 års fängelse och åklagare har även krävt mångmiljonböter. Park stod anklagad på totalt 18 åtalspunkter gällande korruption och maktmissbruk.

Direktsänd dom

Park har dock varit frånvarande under rättegången och infann sig inte i domstolen i Seoul för att ta emot sin dom. Sammanträdet, som inleddes klockan 7 svensk tid, tv-sändes i Sydkorea på grund av det stora allmänintresset.

Domstolen finner att hon samarbetat med en gammal vän, Choi Soon-Sil, och därigenom fått tiotals miljarder sydkoreanska won från storföretag som Samsung och Lotte, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Pengarna ska ha gått till stiftelser ägda av Park, och till att hjälpa Chois familj.

Protester vid domstol

Park sågs en gång i tiden som de sydkoreanska konservativas stjärnskott. Hon fick smeknamnet ”Valdrottningen” av lokala medier, med hänvisning till hennes upprepade segrar i tuffa val.

Park har fortfarande små grupper av anhängare som regelbundet demonstrerar med krav om att hon ska släppas, så även när domen nu föll. Hundratals hade samlats nära domstolen med banderoller där det bland annat stod ”släpp genast oskyldiga president Park Geun-Hye”, enligt nyhetsbyrån AP.

”Politisk hämnd”

Demonstranten Choi Hyung-Suk syntes ropa slagord in i en mikrofon:

– Länge leve president Park Geun-Hye! Länge leve Koreanska republiken!

Själv framhåller den före detta presidenten att hon är ett offer för ”politisk hämnd” och hon har vägrat att delta vid domstolsförhandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Mer i ämnet