Sydkoreanska soldater på K-1 stridsvagn under militärövning i Paju, Sydkorea 4 september 2017. Foto: TT

Sydkoreas vapenförsäljning ökar dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

På bara ett år har Sydkoreas vapenförsäljning ökat med drygt 20 procent. Den stora förändringen beror på ett ökat hot mot landet, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.

Sydkoreas försvarsindustri står för en liten del av den totala vapenförsäljningen i världen, men andelen ökar. Landets vapenföretag har ökat försäljningen med 20,6 procent mellan 2015 och 2016

– Sydkorea utvecklar sin vapenindustri i snabb takt, liksom Sverige gjorde för 70 år sedan, och sju Sydkoreanska företag är nu med i topp hundra, säger Pieter Wezeman som är en av författarna till Sipris rapport.

Landets står för totalt 2,2 procent vapenföretagens försäljning i världen, enligt Sipris lista över de hundra största vapenföretagen. De Sydkoreanska företagen sålde vapen för 8,4 miljarder amerikanska dollar 2016 (71,9 miljarder kronor).

Enligt Sipri är den främsta orsaken till ökningen ett ökat hot mot Sydkorea. Landet uppges nu ha en lika stor försvarsindustri som Israel och Japan.

Procentuell förändring av vapenförsäljningen 2015 till 2016. ”Andra” är företag som har mindre än 1 procent av den totala försäljningen: Austrailen, Brasilien, Kanada, Norge, Polen, Singapore, Spanien, Sverige. Schweiz. Turkiet och Ukraina. (USD fast växelkurs) Källa: Sipri Foto: SVT Design

Sydkoreas största vapenföretag

  • Korea Aerospace Industries
  • LIG Nex1
  • Hanwha Corp
  • Hanwha Techwin
  • DSME
  • Hanwha Groupk
  • Poongsan Corp

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.