Alberto blev klassad som en subtropisk storm under fredagen och hade sin mitt över Kubas västra delar. Foto: TT

Sydöstra USA förbereder sig för stormen Alberto

Uppdaterad
Publicerad

Flera stater i sydöstra USA förbereder sig inför stormen Alberto som ser ut att tjuvstarta orkansäsongen. Alabama, Florida och MIssissippi har infört undantagstillstånd och tillkallat USA:s nationalgarde, rapporterar CNN.

Kraftig nederbörd och blåst började sprida sig över Florida under söndagen. Alberto, som är den första namngivna stormen för säsongen, väntas orsaka livshotande översvämningar i de sydöstra staterna, och stormen förväntas bli kraftigare i takt med att den drar vidare norrut.

Staden New Orleans i Louisiana har uppmanat sina medborgare att vara förberedda och hålla sig informerade. Även där är man orolig för kraftigt regn och starka vindar.

Risk att det blir en orkan

Alberto blev klassad som en subtropisk storm under fredagen och hade sin mitt över Kubas västra delar.

Orkansäsongen i USA startar officiellt den första juni. Att den börjar tidigare i år behöver inte innebära att det kommer bli en mer intensiv säsong än vanligt, skriver CNN. Just nu klassas stormen som en subtropisk storm, vilket innebär att de starkaste vindarna är längre bort från stormens mittpunkt. Den kan i sin tur utvecklas till en tropisk storm, som vidare kan utvecklas till en orkan, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.