Foto: Scanpix

”Sympatiske Mitt” ska träda fram på scenen

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ny Mitt Romney som ska presenteras på republikanernas konvent. Han ska visa sig som den sympatiske kandidaten – det har han haft problem med tidigare. Men nu ska det ske.

Mitt Romney ligger klart under Barack Obama när opinionsundersökarna frågar vem som är mest sympatisk, vem som har mest medkänsla och vem som förstår ”vanligt” folks problem.

Med sin energiska haka, skarp blick och en omisskänlig frisyr och grå tinningar är han en person med ”presidentiell” framtoning. Men han är alltså inte särskilt omtyckt. Valet av honom som partiets kandidat handlade mycket om att välja det bästa av ett antal dåliga alternativ.

Anses kylig

Mitt Romney anses vara mycket privat. Det visar sig bland annat i att han vägrar offentliggöra hur mycket han har tjänat. Han har bara offentliggjort sina inkomster och skatteinbetalningar tillbaka till 2010. Det är något som Obama-sidan utnyttjar för att misstänkliggöra honom.

Han har lovat att han ska få USA:s ekonomi på fötter. Det gör han genom att presentera sig som en erfaren affärs- och finansman. Han har framställt sig som mannen som kan fixa ekonomin. Men det är kanske inte rätta sättet att vinna personliga sympatier. Han anses kylig.

Politisk julafton

De båda partiernas konvent handlar om att samla det egna partiets kärntrupper i enighet och entusiasm. Det ska dessutom bli ett tillfälle att visa upp partiets politik och politiker gratis på bästa sändningstid i landets tre nationella tv-nät.

Uppståndelsen kring partikonventen är tänkt som en politisk julafton, där partierna kan presentera sig på sina egna villkor, utan att det ställs obekväma frågor.

Lite av katastrof

Detta är alltså tillfället att göra om Romney. Han ska framstå som mänskligare än vad han hittills har varit. I detta kommer hans ms-sjuka fru Ann troligen att spela en stor roll under konventet.

Men Romney – och Obama – har fått problem med medierna som skulle tjänstgöra som rapportkarlar. De tre stora tv-näten ABC, CBS och NBC har dragit ner på bevakningen. Det blir inte så mycket sändningstid som förr. Det är lite av en katastrof för de båda partierna, även om konventen kan ses i sin helhet på nätet.

Visa ett enat parti

TV-bolagens motivering är att befolkningen redan är utled på valrörelsen. Det har ju pågått i ett ända sedan årsskiftet. Folk är trötta på alla politiska tv-annonser där kandidaterna tar heder och ära av varandra. Romney var en mästare i att framställa sina kandidater i dålig dager redan i vårens primärval.

Under de republikanska nomineringsvalen i våras visade sig partiet djupt splittrat. Angreppen mellan kandidaterna var hårda. Men Romney vann primärvalen efter en lång kamp. Nu är tillfället att visa upp ett enat parti.

”Naturlig spärr” mot våldtäkt

Men det finns problem. Ett av dem handlar om aborter – en av dessa ”sociala frågor” (som aborter och enkönade äktenskap) som förekom ofta under primärvalen.

En republikansk kandidat till senaten har sagt att kvinnor som våldtagits inte ska ha aborträtt eftersom det ändå finns en naturlig spärr hos kvinnor som innebär att de inte blir gravida efter en våldtäkt.

Högerns starka grepp

En storm av protester blev resultatet. Även partiets höjdare tog avstånd. Men i den valprogram – valplattform – som ska beslutas på konventet står bland annat att aborter ska förbjudas, även vid våldtäkt och incest.

Så har det stått i valplattformarna 2004 och 2008 också. Men den här gången kan folkstormen leda till att löftet uppmärksammas mer och att det tas som ett symbol för att den kristna högern har ett starkt grepp om partiet.

Vädja till de obeorende

Frågan är hur de drygt 30 procent oberoende väljarna – de som inte har bestämt sig för parti – uppfattar en sådan klart högerinriktad hållning efter den senaste uppståndelsen. Särskilt bland kvinnor har Romney stora svårigheter – och de är majoriteten av väljarkåren.

Både konservativ och i mitten

För det är de oberoende i mittfåran som Romney nu måste vädja till. Men han har ett problem när ”Tea-Party-rörelsen” – som kräver radikalt minskade statsutgifter – har dominerat vårens kampanjer tillsammans med den kristna högern.

Romney har ännu ett problem: Han ansågs för tio år sedan som ganska liberal. Nu har han försökt övertyga partiets starka höger om att han är ”strängt konservativ”. Han måste alltså på något sätt visa upp sig som både strängt konservativ och som en politiker i mittfåran. Vi får se hur han lyckas.

Besvärlig balansgång

Också hans vicepresidentkandidat Paul Ryan ska visas upp. Han har gjort sig känd för ett budgetprogram som innebär stora nedskärningar. Pensions- och sjukvårdssystemet ska göras om på ett sätt som demokraterna beskriver som klara försämringar.

Frågan är hur denna politik nu ska presenteras. Den innebär också fortsatta skattesänkningar, som kritiker menar kommer att gynna främst de rikaste. Också här måste Romney gå en besvärlig balansgång  – för att inte skrämma väljare.

Frågan blir om högern inom partiet lyckas göra konventet till ett forum för sina idéer. Det skulle kunna bli farligt för Romney.

Före Obama

Paul Ryan har sagt att USA inte ska välja en väg som skapar en europeisk välfärdspolitik, vilket enligt honom Obama är inne på. Vi kan därför också vänta oss att Europa kommer att framstå som ett dåligt exempel i många av talen.

Vi kan också vänta oss att Obamas ekonomiska politik framställs som en katastrof för landet. Och i det har man stöd av bland annat arbestslöshetssiffrorna. Så även om Romney ligger under Obama i mätningarna när det gäller omtyckthet, ligger han före Obama när det gäller den viktigaste valfrågan – vem av de två som kan rädda ekonomin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.