Indonesisk marinpersonal på marinbasen i Banyuwangi, östra Java-provinsen. Foto: Sonny Tumbelaka/AFP/TT

Försvunna ubåten funnen på 850 meters djup

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Indonesiens militärchef Hadi Tjahanto har man lyckats lokalisera ubåten som befinner sig på 850 meters djup. Hoppet om att finna de 53 besättningspersonerna vid liv ombord på ubåten ser nu ut att vara släckt.

– Antingen är båten vattenfylld eller så har den imploderat, bägge innebär fatal utgång, säger Mats Nordin, ubåtsexpert och överingenjör för marina system på FOI.

Totalt fem länder skickade hjälp för att bidra i sökinsatsen efter ubåten som misstänktes ha sjunkit till mellan 600 och 700 meters djup. Området har finkammats hela lördagsmorgonen, och på en presskonferens meddelade militärchefen att man lokaliserat ubåten.

”Något har gått fel”

Syret i ubåten uppskattas ha tagit slut tidigt på lördagen lokal tid och hoppet om att hitta överlevare har falnat drastiskt.

– Något har ju gått fel, båten har gått ner och landat så djupt att de inte kan överleva. Oavsett hur det gått till har det inneburit att besättningen mist livet och det är otroligt tragiskt, säger ubåtsexperten Mats Nordin.

Genom att skanna området har man lyckats identifiera den på 850 meters djup, långt djupare än vad ubåten ska klara. Enligt Mats Nordin klarar ubåten max 500 meters djup.

Vrakdelar hittade

Man har även funnit vrakdelar som antagligen kommer från ubåten. Det handlar bland annat om delar av en torpedtub, en fettflaska som tros användas för att olja periskopet och bönemattor.

– De skulle inte att hamnat utanför ubåten om den inte utsatts för yttre tryck eller torpedkastaren skadats, säger marinchefen Yudo Margono.

Indonesien förklarar därmed ubåten officiellt sjunken, utan hopp om att hitta några överlevare, uppger nyhetsbyrån AP.

”Kanske kan man konstatera direkt vad som hänt”

Nu väntar en haveriutredning.

– Den brukar ta ett antal veckor. Det kan vara så att direkt när man kommer ner första gången, att man kan konstatera att det är ett av de fallen som jag räknat upp.

– En sådan här båt går inte till botten om den inte blir överviktig så att säga.

Försvann under övning

Ubåten KRI Nanggala förvann i onsdags i samband med en torpedövning norr om Bali. Kort efter en dykning tappade den kontakten med omvärlden.

Ett oljeutsläpp på platsen där farkosten försvann väckte redan tidigt farhågor om skador på bränsletanken – och därmed en tragedi med dödlig utgång.

– Oljeutsläppet är ett dåligt tecken. Kommer det från ubåten så är det förmodligen slutet, sa den pensionerade franska vice-amiralen Jean-Louis Vichot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.