Oron för det marina livet är stor. Enligt en Baniyasbo har stora delar av kusten förorenats. Foto: TT

Syrisk oljeläcka hotar Cypern

Publicerad

En oljeläcka från Syriens största raffinaderi sprider sig med oroväckande hastighet över östra Medelhavet. Enligt cypriotiska myndigheter kan oljan nå Cypern under onsdagen, rapporterar CNN.

Syriska tjänstepersoner uppgav i förra veckan att en tank fylld med 15 000 ton bränsle hade börjat läcka vid ett värmekraftverk i kuststaden Baniyas den 23 augusti. Myndigheterna sade då att läckan var under kontroll.

Satellitbilder visar dock att utsläppet är större än vad man först trodde. I nuläget täcker det runt 800 kvadratkilometer, en yta lika stor som staden New York.

Oron för det marina livet är stor. Enligt en Baniyasbo har stora delar av kusten förorenats.

– Folket behövde inte det här. Det är redan svårt att försörja sig här och det här har påverkat många familjers liv och gjort att de förlorat sin inkomst.

”Vidtar nödvändiga åtgärder”

Även Turkiet har påverkats av läckan.

– Vi vidtar nödvändiga åtgärder genom att mobilisera våra resurser för att förhindra läckan från att bli en miljökatastrof, säger vice president Fuat Oktay till statlig turkisk tv.

I februari förorenade en oljeläcka stora delar av östra Medelhavet, då längs Israels och Libanons kuststräckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.