Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Aarsal i nordöstra Libanon finns flera flyktingläger. Intill detta lägret i Aakaba reser sig bergen som angränsar till Syrien. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Syriska flyktingar i Libanon tvingas riva sina hem

Publicerad

Tusentals syriska flyktingfamiljer i Libanon har till sista juni på sig att riva de bostäder de byggt av betongblock, innan myndigheterna hotat med att de kommer att riva dem. Tusentals barn riskerar att stå utan tak över huvudet.

Berg av betongblock och bråte har växt utanför ett flyktingläger i Aarsal i nordöstra Libanon.

Syrien ligger bara ett stenkast bort. Bergen som skiljer länderna emellan reser sig intill lägret.

I den gassande solen hackas det sönder, rivs och byggs.

– Vi har upplevt fattigdom, hunger och har flyttat omkring från den dagen vi kom till nu, säger Motiaa al-Drebi.

Motiaa al-Drebi är en av tiotusentals människor som måste riva sin boning som var byggd av betongblock. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Lägret har varit hennes hem i flera år. Liksom många andra familjer som flytt krigets Syrien.

– Vi river det som vi har byggt, och vad kommer hända härnäst, frågar hon sig.

Betongblock byts ut mot plast och trä

Libanesiska myndigheter har gett flyktingarna till slutet av månaden på sig att riva de tillfälliga boenden de byggt med hjälp av betongblock. Dessa har nämligen byggts utan tillstånd.

I stället får de riva de väggar och tak som de rest för att skydda sig mot sommarens stekheta sol, och vinterns tuffa köld och snö.

Berg av betongblock och bråte växer utanför lägret. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

– Flyktingarna visste inte att det var en överträdelse, ingen har sagt det till dem. Men vi kan inte gå emot den libanesiska statens beslut, säger Aarsals kommunchef, Bassel al-Houjairy.

Betongblocken byts nu ut mot träpaneler, presenningar och filtar. Sådant material är tillåtet.

– Det här är farligt för alla. Förra året kom det mycket snö som täckte ända upp till våra huvuden, säger Yahia Khatib och visar bilder på sin mobil som liknar ett snötäckt Sverige.

Tiotusentals barn drabbas

I Libanon finns över en miljon syriska flyktingar. Människorättsorganisationer har varnat för att myndigheternas senaste beslut kommer bli ytterligare ett trauma för människor som redan befinner sig i en utsatt situation.

12-åriga Osama Jouma fick köpa en glass när glassbilen plötsligt kom.Tillvaron i flyktinglägret har blivit en vardag för många som bott här i flera år. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Tusentals familjer kommer påverkas av det här, 15 000 av dem är barn, enligt Rädda Barnen.

– De flesta tror att det här är ett sätt att sätta press på syriska flyktingar, mer än att följa lagen och ta bort de olagliga byggena, säger Bassel al-Houjairy.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer