En soldat tillhörande de kurdledda Syriska demokratiska styrkorna vid en postering i norra Syrien. Arkivbild 2019. Foto: TT

Syriska IS-fångar får amnesti eller halverade fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Ett par tusen syriska IS-fångar i nordöstra Syrien kommer att få amnesti och släppas eller få sina straff halverade. Det uppger Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret till SVT Nyheter.

De fångar som är misstänkta för mindre allvarliga brott, de som är sjuka och de som är över 75 år kommer att få amnesti. Medan de som är misstänkta för allvarliga brott kommer att få sina straff halverade.

Med mindre allvarliga brott menas personer som haft samröre eller varit kopplade till terrorgruppen. Det uppger det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien i dag. Däremot gäller dagens beslut inte för de syriska fångar som stridit för IS och begått krigsbrott.

Håller 11 000 fångar

Kurderna i nordöstra Syrien håller 11 000 IS-fångar från hela världen. 2 000 män som sitter i fängelser och cirka 9 000 kvinnor som hålls instängda i flyktingläger. En del har suttit fängslade i över tre år. 

De utländska fångarna, däribland de svenska, berörs inte av dagens beslut.

Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret säger till SVT Nyheter att beslutet är ett led i en försoningsprocess. Och det kräver mycket resurser att hålla alla dessa fångar och flyktingar. 

– Det kräver till exempel, mat, mediciner, bevakning, vakter osv. Vårt eget folk svälter och vi behöver själva dessa resurser. Det är också en försoningsprocess som det kurdiska självstyret beslutat om tillsammans med koalitionen, USA och regionens klaner.

– På sikt hoppas vi kunna stänga Al Hol-lägret. Vi vill istället bygga ett läger för IS-fångarna där de kan avradikaliseras och där barnen kan få gå i skolan, säger Shiyar Ali.

Vill starta rättsliga processer

Hur många syriska fångar handlar det om?

– Det handlar om några tusen personer. Exakt hur många vet vi inte riktigt ännu.

Vad kommer att hända med de utländska IS-fångarna?

– Vi hoppas att kunna starta rättsliga processer mot dem. Corona har bromsat det arbetet. Vi behöver också resurser för att kunna pröva dem rättsligt. 

Ni har bett fångarnas hemländer att bistå med resurser, är de villiga att göra det?

– Vi har vädjat om hjälp att kunna hålla de här människorna och hjälp till ha rättegångar flera gånger. Vi har också träffat de flesta europeiska länderna, men få är intresserade. Många av fångarna är radikaliserade, då borde länderna hjälpa till med avradikalisering, det borde finnas i deras intresse. 

Varför är det just de syriska fångarna som detta beslut gäller?

– Det här är ett första steg och kommer kanske framöver att gälla alla fångar. Men det är en lång process i så fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.