Den amerikanska ambassaden i Havanna. Foto: AP/Desmond Boylan

Forskare: Syrsor bakom mystiska Kuba-ljud

Uppdaterad
Publicerad

Misstänkta ljudattacker mot amerikanska diplomater har utlöst politiska spänningar mellan USA och Kuba, och ett inspelat ljud har pekats ut som det misstänkta vapnet. Problemet är bara att det utpekade ljudet kommer från något helt annat – högljudda syrsor, enligt forskare som analyserat ljudet.

Det var under 2016 som en nyanländ amerikansk diplomat först började klaga över att han hörde ett högfrekvent ljud i sin trädgård i Kubas huvudstad Havanna.

Det utgjorde upptakten till en serie mystiska händelser som ledde till att flera amerikanska diplomater drabbades av diverse åkommor som yrsel, huvudvärk, tinnitus, trötthet, oro, ångest och sömnproblem. Och den amerikanska ambassaden i landet kallade hem halva sin styrka under 2017.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

En möjlig förklaring som etablerades pekade mot att diplomaterna och deras anhöriga utsatts för riktade ljudvågor som skickats från ett hemligt vapen.

En inspelning av det misstänkta ljudet har till och med offentliggjorts. Men nu säger en biologiprofessor som analyserat ljudinspelningen från platsen att det är syrsor som hörs. Närmare bestämt av arten Anurogryllus celerinictus, en karibisk kortvingad syrsa.

Oavbruten skarp drill

– Inspelningen är definitivt av en syrsa som ingår i den gruppen. Lätet från den här karibiska arten ligger runt sju kilohertz och avges på en ovanligt hög frekvens, vilket människor upplever som en oavbruten skarp drill, säger Fernando Montealegre-Zapata vid Lincoln-universitetet i Storbritannien till The Guardian.

– Jag är inte förvånad över att det här ljudet kan vara besvärande för människor som inte är vana vid insektsljud.

Tillsammans med en forskarkollega försökte de matcha ljudet från inspelningen med olika arter men hittade ingen som passade perfekt med det vassa, högfrekventa tjutet. Det inspelade ljudet hade en ojämn, pulserande rytm som inte stämde överens med någon insekt i databasen.

Då kom de på att de skulle prova att spela ljudet inomhus, såsom det spelats in. När de gjorde det matchade ljudet bättre. Förklaringen till det är att den ojämna rytmen framkallades genom ekon från väggarna.

”Krävs enorm effekt”

Forskarna skriver själva i sin text att vad som faktiskt orsakat diplomaternas symtom ligger utanför studiens fokus. Teorin om syrsans högfrekventa toner utesluter inte heller att diplomaterna utsattes för någon slags medveten påverkan, men den kastar tvivel över att just det utpekade ljudet skulle ha orsakat diplomaternas symtom.

Från flera håll har tvivel sedan tidigare riktats mot att det skulle ha rört sig om mikrovågsattacker. SVT har tidigare pratat med Tomas Hurtig vid Totalförsvarets forskningsinstitut i frågan.

– Det krävs en enorm effekt. Enorma antenner eller att man varit väldigt nära. Man kan inte heller skicka mikrovågar riktade som en laserstråle, säger Tomas Hurtig vid FOI.

Trots att en FBI-rapport som kom för ett år sedan och som AP rapporterade om avförde att amerikansk personal utsatts för mikrovågor har ärendet använts av amerikanska politiker i debatten. Bland annat twittrade senatorn Marco Rubio att det var ”ett faktum” att amerikanska diplomater var offer för ”någon form av sofistikerad attack”.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats för att förtydliga att forskarnas slutsatser gäller just det inspelade ljud som pekats ut som misstänkt vapen. Vad som faktiskt orsakat symtomen ligger utanför studiens fokus, och forskarna skriver att diplomaterna kan ha attackerats på något annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mystiska hörselskador på Kuba-ambassad

Mer i ämnet