Systrarna Tsadkan och Tebere träffades för första gången på 21 år när gränsen mellan Etiopien och Eritrea öppnades. Foto: SVT

Systrarna kunde träffas för första gången på 21 år

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Tebere och Tsadkan har inte setts eller hörts på 21 år. Nu har de precis återförenats. När SVT Nyheter besöker dem i den etiopiska gränsstaden Shire har de suttit och pratat tills solen gick upp.
– Jag är så lycklig, jag visste inte ens om min storasyster levde, berättar Tsadkan som levt i Eritrea.

Lillasystern sitter med armen om sin storasyster i den lilla soffan. På väggen hänger en stor plansch med ett porträtt av Jesus. De gäspar, det är bara 15 timmar sedan de återförenades och det är så mycket man måste berätta efter att inte ha hörts alls på 21 år.

Det går inte att sova då.

”Vi har berättat om hela livet”

– Vi har berättat glada nyheter och sorgliga nyheter. Vem som har dött, vem som har gift sig, ja om hela livet, säger storasyster Tebere.

Nyheten att Tsadkan tagit sig över gränsen med sin dotter och barnbarn sprider sig blixtsnabbt. Den gamla svarta telefonen ringer i ett. Det är vänner och släktingar som vill prata med Tsadkan och hälsa henne välkommen hem. Besökare strömmar också in på den lilla innergården. En get har slaktats och det ska bli fest.

– Vi är så lyckliga att det äntligen är fred mellan Eritrea och Etiopien. Vi är ett brödrafolk, vi hör ihop, det här har varit så fel, säger Tsadkan.

Fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien satte punkt för en 20 år lång gränskonflikt mellan de två länderna. Det första som hände var att telefontrafiken släpptes fri.

Etiopiska höglandet, där människor nu flyr till fots. Foto: SVT/Erika Bjerström

Ringde till barndomshemmet

Tsadkan ringde då numret till sitt barndomshem i Shire och till hennes stora lycka svarade hennes äldre syster.

– Hon är ju äldre än jag, jag har varit orolig dag och natt att hon skulle hinna dö innan vi återförenades.

Gränsen öppnades vid det etiopiska nyåret för några veckor sedan och sedan dess har människor strömmat över gränsen. Men det är en kortvarig frist, om bara några veckor kommer gränsen att stängas igen.

Snart krävs visum och pass

Sedan kommer det krävas visum och pass för att resa mellan länderna, handlingar som mycket få eritreaner har.

Tsadkan måste snart återvända. Hon arbetade som ung i Eritreas huvudstad Asmara när kriget bröt ut och hon blev  fast. Nu har hon familj och barn i Asmara och måste återvända till dem.

Hon vill flytta hem till Etiopien. Hon vägrar berätta om livet i Eritrea för att skydda sin familj. Nu vill hon bara njuta av att få återse alla nära och kära.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.