Tadic vann Serbiens presidentval

Publicerad

Den sittande presidenten Boris Tadic vann det serbiska presidentvalet på söndagen, enligt de preliminära resultaten från Serbiens valkommission. Utmanaren Tomislav Nikolic har också erkänt sig besegrad, uppger Reuters.

Den västvänlige Tadic vann i den andra och avgörande omgången av presidentvalet med 51,1 procent mot 47,1 procent för Nikolic.

-Detta är ett viktigt vägval för Serbien, och det finns all anledning att välkomna resultatet, sade utrikes- minister Carl Bildt när det prelimi- nära resultatet stod klart.

Eftersom ingen av kandidaterna i presidentvalet i Serbien fick mer än 50 procent av rösterna i den första omgången den 20 januari krävdes
en avgörande omgång mellan de två
toppkandidaterna.

Tomislav Nikolic, 55, representerar
nationalistpartiet Serbiens radikala parti (SRS) och fick 40 procent av rösterna i första omgången.

Sittande presidenten Boris Tadic, 50, representerar EU-vänliga Demokratiska partiet (DS) och fick 35,4 procent i första omgången.

Den största delen av makten ligger hos regeringen och premiärministern.

Presidenten har bland annat rätt att
utlysa undantagstillstånd, representerar landet vid statsbesök och är formell överbefälhavare.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer