Johnny Wu och Jenny Cheng är glada över Tsai Ing-Wens vinst. Foto: Susan Ritzén/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Taipeibornas jubel: ”Vilken vinst!”

Uppdaterad
Publicerad

Tsai Ing-Wen vann en jordskredsseger i det taiwanesiska valet och blir därmed Taiwans första kvinnliga president. Hon tar också makten efter att Kinavänliga partiet Kuomintangs suttit åtta års i både parlamentet och på presidentposten.
På gatorna i Taipei är de flesta taiwaneser glada över valresultatet.

Jenny Cheng, 29, Taipei:

– Jag är jätteglad över resultatet för jag röstade på Tsai Ing-Wen själv, vilken vinst! Jag tycker att det är dags att Taiwan får en kvinna som president. Jag har visserligen ingen tidigare erfarenhet av det, men jag tror att Taiwans framtid kommer att bli bättre med henne som president. Jag tror också att män och kvinnor kanske tänker och arbetar lite olika. Tsai Ing-Wen, för en bättre framtid!

Johnny Wu, 67, Taipei:

– Jag gläder mig verkligen över Tsai Ing-Wens och Demokratiska progressiva partiets seger. Jag tror att de senaste åtta åren med Kuomintang vid makten har varit dåligt för Taiwan. Den ekonomiska utvecklingen kom ingenstans, och president Mas administration har lett Taiwan mot ett allt större beroende av Kina, vilken inte gynnar vår tillväxt. Jag ser fram emot ett nytt styre och en politik som gör oss mindre beroende av Kina och Kinas ekonomi.

Chun Ren Chen, 45, Taipei:

– Jag är otroligt glad över att Tsai-Ingwen vann. Det finns många viktiga frågor hon måste ta tag i nu. Det handlar inte minst om att röja upp efter alla problem som president Mas styre har inneburit. Vilka problem då? Ja, men det är ju en lång rad bekymmer. Som korruption och sättet man har fattat beslut på, och hur man har genomfört politiken i praktiken. Det behövs verkligen en förändring nu, och jag tror att det är rätt kvinna som fått uppgiften.

De-Ming Liu, 87, Taipei:

– Jag är inte alls glad över valresultatet! Det kommer inte gå bra detta. Alla de här unga människorna som blivit invalda nu helt plötsligt, vad vet de egentligen om politik, vad vet de om att leda? Vi behöver de erfarna som kan hantera problemen i dag, inte de unga som inget kan. Känner du till exempel till den här musikern Freddy Lim? Han kom in nu. Jag litar inte alls på honom. Det är verkligen inte bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Taiwan

Mer i ämnet