Taiwan: Kinesiska stridsplan kränker vår försvarszon

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 25 kinesiska stridsflygplan har på måndagen flugit över den säkerhetszon som Taiwan upprättat kring ön, rapporterar Reuters.

Det ska ha rört sig om minst 18 jaktplan och fyra bombplan och enligt taiwanesiska myndigheter är kränkningen den största som hittills inträffat över zonen, i vilken Taiwan kräver att alla flygplan identifierar sig.

Zonen, kallad Taiwans flygförsvars identifieringszon (Adiz), upprättades i fjol som ett försök att begränsa Fastlandskinas militära aktiviteter kring Taiwan, som kommunistpartiet menar är en ”icke-befriad” del av Folkrepubliken Kina. Överflygningar utförda av kinesiska stridsplan har ökat den senaste tiden.

Taiwan har haft en oklar politisk status ända sedan 1949, då republiken Kinas politiska ledning tog sin tillflykt till ön undan den kommunistiska revolutionen. Demokratin Taiwan, som i sin tur gör anspråk på att vara det rättmätiga Kina, är i dag erkänt som självständig stat av 25 länder, dock inte av FN. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.