Joanna Renclawowic fick sparken för att hon talade polska på arbetsplatsen. Foto: Per Flåthe/Dagbladet

Talade polska på lunchen – sparkades

Uppdaterad
Publicerad

Joanna Renclawowic, 34, pratade sitt modersmål polska med några av sina kollegor på lunchen. Då fick hon sparken från sitt jobb som städerska på sjukhuset i Skien, Norge.

I uppsägelsebrevet står orsaken till uppsägningen tydligt:

”Du har fått information om att bara norska ska talas på arbetstid. Kollegor och patienter har klagat flera gånger på att det talas polska på restauranger, städavdelningar och i korridorer.”

Joanna Renclawowic, som bott i Norge under fyra år, har nu anmält händelsen till domstol och hennes advokat har skickat en klagan till norska diskrimineringsombudsmannen, skriver Dagbladet. Diskrimineringsombudsmannen har tidigare angett att språkkrav som de Joanna fick på sjukhuset för ett jobb som städare är olaglig diskriminering.

Chefen klagade

Joanna var en av fem polska kollegor som arbetade som städpersonal på sjukhuset.

-En av de personer jag arbetade med är en av mina bästa vänner från Warszawa, där vi kommer ifrån. Jag har känt henne länge. Det var bara så konstigt att prata norska med varandra när vi inte är så bra på det, säger hon till Dagbladet och tillägger:

-Vi försökte alltid prata norska med norska anställda. Men varje gång min chef hörde några av oss tala polska klagade hon, särskilt om vi gjorde det på lunchraster.

Stod upp för rättigheter

Enligt advokatens anmälan varnades Joanna att inte tala polska på rasten redan när hon fick jobbet, eftersom chefen inte gillade det. Under sommaren kallades de fem polska anställda till ett möte med chefen.

-Jag sa till henne: Du kan inte sparka mig för att jag talar polska på lunchen. Men hon gjorde det, berättar Joanna för Dagbladet.

Joannas advokat, Sebastian Garstecki ser allvarligt på uppsägningen.

-Hon gick sparken för att hon stod upp för sina rättigheter. Att någon talar sitt modersmål under obetalda raster är inte giltigt skäl för uppsägning.

Norska är arbetsspråket

Sjukhusets divisionschef Elin Skei säger till Dagbladet att de ska träffa facket under onsdagen för att diskutera fallet, men trycker på att det är viktigt att ha norska som arbetsspråk på arbetsplatsen,

-På den obetalda rasten kan de tala vilket språk de vill, så länge de är utanför arbetsplasten och de små matsalarna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.