Taliban-kännaren: De är väldigt måna om att få upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna hävdar att de har ändrat sig, att de kommer tillåta pressfrihet och att kvinnor få yrkesarbeta. Men det afghanska folket tror inte på deras ord.

– Människor är väldigt rädda eftersom de var väldigt hårda förra gången de hade makten, säger Ahmed Rashid, en av världens främste taliban-kännare, i SVT:s Agenda.

Han menar att det är just opålitligheten som får människor att fly landet i panik.

– Det afghanska folket litar inte på dem och det är därför vi ser så mycket panik och att så många vill lämna landet, säger han.

Talibanerna påstår att de tagit till sig av moderniteter som att låta flickor utbilda sig – men det är inget att lita på menar Ahmed Rashid.

– Även om det händer i Kabul betyder det inte att det kommer ske i mindre byar och städer, där kommer talibanernas regler vara ännu striktare av lokala ledare.

Det kommer att bli en omställning eftersom det afganska folket är vana vid en mer modern livsstil, enligt Ahmed Rashid.

– Talibanerna är i princip emot all typ av moderniteter som mänskliga rättigheter och kvinnors uttbildning.

Afghaner är i desperat behov

Han menar att det är viktigt att västvärlden fortsätter att agera.

– Annars kommer det bli en humanitär kris. Afghaner är i desperat behov av mat, vatten pengar och el. Inget av det kan talibanerna ge. Det måste finnas ett sätt att hjälpa till på – och se till att det kommer i rätt händer.

Han tror också att västvärlden kan påverka talibanerna.

– De är väldigt måna om att få upprättelse och få bort stämpeln som en terroristgrupp. De vill etablera en mer ”normal” regeringen. Men de vet också att de måste förbättra livskvaliteten i landet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.