Kvinnliga demonstranter flyr från beväpnade talibaner under en demonstration för kvinnors rättigheter tidigare i år. Foto: Wakil Kohsar/AFP/TT

Talibaner förbjuder kvinnor på gym och badhus

Uppdaterad
Publicerad

Förbud mot tillträde till gym och allmänna bad kommer härnäst i talibanernas inskränkningar för kvinnor i Afghanistan. Beskedet kommer bara dagar efter det att kvinnor förbjudits besöka landets parker och nöjesfält.

– Gym har stängts för kvinnor på grund av att deras tränare var män, och vissa gym var inte könsuppdelade, säger talibanernas talesperson Mohammad Akif Sadeq Mohajir.

Även traditionella badhus som alltid varit könsuppdelade blir nu förbjudna för kvinnor.

– Numer har varje hus ett badrum, så det utgör inget problem för kvinnorna, tillägger talespersonen.

Ett filmklipp på sociala medier, vars äkthet inte verifierats, visar kvinnor som trotsar gymförbudet. Enligt aktivister är de allt hårdare inskränkningarna för kvinnor ett sätt att hindra organiserandet av en opposition mot talibanstyret.

Bitvis blivit sämre

Kvinnors deltagande i det offentliga livet har inskränkts bitvis sedan talibanerna tog makten i augusti 2021, trots löften om ett mjukare styre jämfört med den förra talibanregimen.

I augusti i år kom också en rapport från Amnesty International som visade att kvinnor och flickors rätt till utbildning, arbete och fri rörlighet kränkts samt att vittnesmål om övergrepp och tortyr inte var ovanliga.

Tidigare i november så förbjöds kvinnor besöka parker och nöjesfält:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nöjesfält och parker är några av de publika rum som har stängts för Afghanistans kvinnor sedan talibanregimen återintog styret av landet. Foto: TT/Ebrahim Noroozi/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.