För några dagar sedan portades afghanska kvinnor från universiteten – nu förbjuds de även från att arbeta på icke-statliga organisationer. Foto: EPA / TT

Talibanerna beordrar icke-statliga organisationer att sluta anställa kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Talibanstyret i Afghanistan beordrar icke-statliga organisationer i landet att sluta anställa kvinnor, rapporterar nyhetsbyrån AP. Förbudet gäller både lokala och utländska organisationer.

Landets finansminister Qari Din Mohammed Hanif skriver i ett brev att kvinnliga anställda tills vidare förbjuds från arbeta, eftersom vissa av dem inte ska ha följt talibanstyrets tolkning av de islamiska reglerna för kvinnors klädkoder, rapporterar Reuters.

Det framgår inte om förbudet gäller för alla kvinnor eller bara för afghanska kvinnor som jobbar för de icke-statliga organisationerna.

180 organisationer påverkas

På frågan om huruvida de nya reglerna innefattar FN-organ svarar finansministerns talesperson Abdulrahman Habib att det endast gäller organisationer som tillhör Afghanistans samordningsorgan för humanitära organisationer (ACBAR). I organet ingår 180 inhemska och internationella icke-statliga organisationer. FN-organen är inte med i ACBAR.

Enligt Reuters anlitar FN dock ofta frivilligorganisationer som är registrerade i Afghanistan för att utföra humanitärt arbete.

Ramiz Alakbarov, humanitär samordnare och FN:s biträdande särskilda representant för Afghanistan, tror att beslutet kommer att påverka arbetet i landet.

– Många av våra program kommer att påverkas och vi kommer inte att kunna genomföra dem om inte kvinnlig personal kan delta i bedömningen av humanitära behov, vid identifiering av stödmottagare och vid fördelningen av stödet, säger han enligt Reuters.

Tre dagar efter universitetsförbudet

Förbudet är det senaste av flera kvinnoförtryckande reformer den senaste tiden i Afghanistan. För bara tre dagar sedan meddelade talibanstyret att kvinnor inte längre får studera på universiteten, vilket har lett till flera protester i landet och fördömanden runt om i världen.

Även barn- och tvångsäktenskap har ökat sedan talibanerna tog över makten i augusti 2021.

EU och USA fördömer

På lördagen gick EU ut och fördömde beslutet. ”Europeiska unionen fördömer starkt talibanernas beslut att hindra kvinnor från att jobba för nationella och internationella icke-statliga organisationer”, säger en talesperson för EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

Antony Blinken, USA:s utrikesminister, skriver på Twitter att han är ”djupt oroad” över beskedet och att beslutet kan bli ”förödande för det afghanska folket”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de protesterande kvinnorna i Afghanistan i klippet. Foto: Reuters/AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.