Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se två förväntansfulla elever och bilder från den korta skoldagen i klippet. Foto: AFP

Eleverna i tårar efter talibanernas skolstopp – timmar efter starten

Uppdaterad
Publicerad

I månader har många flickor i Afghanistan väntat på att få återgå till skolan efter talibanernas maktövertagande. Talibanerna hade sagt att studier från årskurs sex skulle återupptas på onsdagen, men på morgonen ändrade sig regimen.

– Mina elever grät och lämnade motvilligt lektionerna, säger läraren Palwasha till nyhetsbyrån AFP.

På vissa skolor ska flickor ha stoppats i dörren medan andra ombads lämna klassrummen.

– Plötsligt blev vi tillsagda att lämna platsen tills en ny order utfärdats, säger Azimi som återvände till årskurs 12 på Zarghona Girls School i huvudstaden Kabul.

– Vad har vi gjort fel? Varför måste kvinnor och flickor utstå det här? Jag ber det islamiska emiratet att öppna våra lektioner, säger hon till AFP.

Har lovat skolgång

Sedan talibanerna tog över styret i augusti har flickor och kvinnor från årskurs sex och uppåt varit förbjudna att gå i de flesta skolor. Talibanerna förbjöd flickor att gå i skolan senast de styrde landet 1996–2001. Den här gången har talibanstyret lovat ändring och yngre flickor har sedan i höstas kunnat gå i skola.

Varför talibanerna svängde är oklart, men en av talespersonerna, Inamullah Samangan bekräftar för AFP att flickor har skickats hem.

– Ja, det stämmer, säger han.

Det finns några undantag. På en del håll, som i Kabul och i provinsen Panjshir, bedrivs undervisning för både pojkar som flickor, rapporterar AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.