Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert Sundström: Handlar om att tona ner hotet som Leopard och Abrams innebär Foto: Reuters

Så hånar rysk tv Ukrainas nya stridsvagnar

Uppdaterad
Publicerad

När det stod klart att Ukraina kommer att få stridsvagnar från USA och Tyskland reagerade den ryska statliga tv-kanalen Rossiya-24 genom att sända flera hånande inslag.

– Mycket som görs i rysk tv har just den tonen. Lite ironiserande och lite nedlåtande mot både Ukraina men också Nato, USA och Tyskland, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

I en del av programmet som bar titeln ”Tandlösa katter” – en ordlek på de tysktillverkade Leopard 2-stridsvagnarna – menade programledaren att Leopard-stridsvagnarna är ”mer primitiva”, tyngre och svårare att manövrera jämfört med den ryska motsvarigheten T-90. Ett annat segment kallades ”slagna Abrams”, som syftar på stridsvagnarna som USA skickar.

Grafik visade också en fiktiv strid mellan T-90 och Leopard-stridsvagnar medan programledaren sa att hälften av de tysktillverkade vagnarna skulle bli träffade innan de ens når slagfältet.

Det var i onsdags som både Tyskland och USA meddelade att de skickar moderna stridsvagnar till Ukraina. Tyskland skickar 14 stridsvagnar av typen Leopard 2 och USA skickar 31 av typen M1 Abrams.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.