Utrikesdepartementet vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tanzanias ambassadör i Sverige kallad till UD

Uppdaterad
Publicerad

Tanzanias ambassadör i Sverige kallades på torsdagen upp till UD för en tillrättavisning.

Samma sak skedde samtidigt i andra EU-länder, i protest mot den negativa utvecklingen för demokratin i Tanzania samt för behandlingen av hbtq-personer, uppger UD.

– UD har framfört till Tanzanias ambassadör att Sverige med oro ser på utvecklingen i Tanzania, med avseende på demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Och där inkluderas behandlingen av hbtq-personer, säger Patric Nilsson, presschef på UD, till SVT Nyheter.

Tanzaniska ambassadörer har även kallats till utrikesministerier i andra huvudstäder inom EU – i en gemensam protest mot den riktning landet har tagit efter valet av president John Magufuli 2015.

De senaste åren har det svenska biståndet till Tanzania ökat kraftigt. 2017 betalade svenskarna 351 miljoner kronor mer till det afrikanska landet jämfört med året innan.

Situationen har förvärrats

Situationen har dock förvärrats. Den 7 november kallade EU hem sin ambassadör Roeland van de Geer från Tanzania i protest mot hur landet behandlar hbtq-personer.

Bland annat har guvernören Paul Mokonda i regionen Dar es-Salaam uppmanat allmänheten att ange homosexuella till polisen, samt inrättat en kommission för att straffa homosexuella och prostituerade, rapporterar AFP.

Rapport om gripanden av homosexuella

Förra veckan rapporterade The Guardian att tio män på ön Zanzibar gripits, för att ha deltagit i en ceremoni för homoäktenskap.

Straffet för samkönat sex mellan män i Tanzania är upp till 30 års fängelse. I Uganda har man liknande syn på homosexualitet som i Tanzania. Därför försökte man 2014 att inför en lag som innehöll dödsstraff för vissa sexuella handlingar. Lagförslaget drogs dock senare tillbaka efter internationellt tryck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.