Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
John Magufuli – från frälsare till despot Foto: TT

Tanzanias president massköper cashewnötter

Uppdaterad
Publicerad

Tanzanias president John Magufuli är missnöjd med världsmarknadspriset på cashewnötter. Istället för att bönderna i landet ska tvingas sälja till ett lågt pris, har han skickat ut armén med ett uppdrag – att köpa samtliga nötter i hela landet.

Cashewnötter i är en viktig gröda i Tanzania. I oktober beslutade president Magafuli att landet ska ta ut ett högre pris eftersom bönderna har klagat över att de knappt går runt. Men det nya priset, 0,65 dollar per kilo,accepterades inte av köparna.

Köper allt

Magafuli blev rasande, sparkade två ministrar och beslutade att staten ska köpa upp nötterna.

– Vi köper köper hela skörden, sedan letar vi efter köpare. Det som inte säljs äter vi upp, säger president Magafuli i ett uttalande.

Jörgen Levin är forskare på Nordiska Afrikainstitutet. Han ser Magafulis drag som både populistiskt och oklokt.

– Grundproblemet är att de fått för låga priser vid nötauktionen som finns i landet. Man kan fråga sig om problemet inte ligger där. Att det finns för få uppköpare och att priset därmed kan hållas nere.

En dålig affär

En stor del av Tanzanias cashewnötter exporteras till Indien, där de förädlas och packas för försäljning. Problemet för Tanzania är att mycket av pengarna som slutkonsumenterna runt om i världen betalar hamnar utanför landet.

Jörgen Levin är tveksam till att Magafuli kan få ut det pris han vill ha och att det hela kommer landa i en stor minuspost i statsbudgeten.

– Troligtvis får han ut mindre än vad han köpt nötterna för. Sedan får du lägga till kostnader för hela den operation han genomför med lagerlokaler och transporter.

Det finns dock en alternativ förklaring till Magafulis agerande.

– Man skulle kunna spekulera i att han fått ett löfte från Kina om att de ska köpa upp nötterna som ett slags geopolitiskt drag, säger Jörgen Levin.

Magafuli kan alltså ha ett äss i rockärmen?

– Det skulle kunna vara så. Men tyvärr brukar han inte ha några äss i sin rockärm när han agerar, säger Jörgen Levin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer