Ett brev till framtiden ska påminna om Okjökulls öde. Och förhoppningsvis bidra till att rädda resten av Islands glaciärer. Foto: TT

Tar avsked av glaciär med brev till framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Okjökull var Islands första glaciär att falla offer för den globala uppvärmningen. Ett nytt minnesmärke varnar för att den inte kommer att bli den sista.

”Detta monument är ett erkännande av att vi vet vad som händer och vad som måste göras. Bara ni vet om vi gjorde det.”

Under överskriften ”Ett brev till framtiden” pryder de ödesmättade orden den plakett som i augusti kommer att sättas upp till minne av den isländska glaciären Okjökull.

”Det här kommer att vara det första monumentet över en förlorad glaciär någonstans i världen. Genom att markera Oks bortgång hoppas vi skapa uppmärksamhet kring vad som går förlorat när jordens glaciärer försvinner”, säger Cymene Howe, antropolog vid amerikanska Rice University, till universitetets hemsida.

Förlorade status som glaciär

Okjökull, eller bara Ok, förlorade efter kraftig avsmältning sin status som glaciär år 2014. Ett öde som i den globala uppvärmningens spår riskerar att drabba resten av Islands omkring 400 glaciärer. Om inte utvecklingen vänder riskerar samtliga att ha försvunnit inom 200 år.

”Med det här minnesmärket vill vi betona att det är upp till oss, de levande, att kollektivt agera mot den snabba förlusten av glaciärer och de pågående effekterna av klimatförändringarna”, säger Cymene Howe.

”För Okjökull är det redan för sent. Den är nu vad forskarna kallar 'död is'”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.