Foto: Andrew Harnik/TT

Tchads president dödad i rebellstrider

Uppdaterad
Publicerad

Tchads nyligen omvalde president Idriss Déby har avlidit, enligt landets armé. Han ska ha dött av skador han ådragit sig ”vid fronten”.

Den avlidne presidentens son kommer att leda landet tillfälligt.

Ett halvt dygn tidigare hade myndigheterna meddelat att Déby kan fortsätta som president i Tchad, efter att ha fått 79,32 procent av rösterna i valet den 11 april. Valet hade dock bojkottats av oppositionsledare.

Débys kampanj meddelade i måndags att presidenten skulle bege sig till frontlinjen i landets norra delar, där det pågår en rebelloffensiv. I ett uttalande på tisdagen beskriver armén det som att den 68-årige ledaren har dött av skador som han ådrog sig i kampen mot rebellerna. Några närmare detaljer ges inte, och dödsorsaken är inte officiellt fastslagen.

Sonen tar över

Den tidigare militärbefälhavaren Déby tog makten i en kupp 1990 vartefter han införde demokratiska val ‒ som han konsekvent har vunnit. Han var på väg att bli en av de världsledare som suttit längst vid makten. Valsegern skulle ha inneburit en sjätte mandatperiod.

Nationalförsamlingen och regeringen har upplösts och utegångsförbud har införts nattetid. Idriss Débys son, generalen Mahamat Idriss Deby Itno, kommer nu att leda landet tillfälligt.

Begravs på fredag

Idriss Débys begravning kommer att äga rum på fredag och statsöverhuvuden från ”vänligt sinnade länder” ska närvara vid ceremonin i huvudstaden N'Djamena. Därefter förs Déby till sista vilan i sin hemregion i landets östra del, enligt ett uttalande från presidentkansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.